سرطان روده بزرگ که همچنین به نامهای سرطان کولون، سرطان رکتوم یا چنگار روده بزرگ نیز شناخته میشود به رشد سلولهای سرطانی در کولون یا رکتوم بخشی از روده بزرگ گفته میشود این بیماری به دلیل رشد و تکثیر غیرطبیعی سلولها اتفاق میافتد. این سلولها میتوانند به بافتهای دیگر بدن انتشار یافته متاستاز یا در آنها تکثیر یابند. نشانهها و علائم این بیماری میتواند شامل مواردی همچون خون در مدفوع (هماتوشزی)، تغییر در حرکات روده و دفع مدفوع، کاهش وزن و خستگی همیشگی باشد.بسیاری از سرطانهای روده بزرگ به دلیل عوامل ناشی از سبک زندگی و افزایش سن ایجاد میشوند و تعداد کمی از موارد به خاطر اختلالات ژنتیکی ارثی اتفاق میافتند.
عوامل خطر شامل مواردی همچون نوع رژیم غذایی، چاقی، مصرف دخانیات و نداشتن فعالیت جسمانی کافی است.
عوامل مرتبط با رژیم غذایی که خطر این بیماری را افزایش میدهند شامل مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده و همچنین مصرف زیاد الکل میباشد. عامل خطر دیگر بیماری التهابی روده است که مواردی از قبیل بیماری کرون و کولیت زخمی را در بر میگیرد.
برخی از شرایط موروثی که بیماری سرطان روده بزرگ را ایجاد میکنند، مواردی همچون پولیپهای آدنوماتوز خانوادگی و سرطان کولون غیرپولیپی ارثی هستند؛ اما اینها شامل کمتر از پنج درصد موارد میشوند. این بیماری معمولاً با تومور خوشخیم آغاز میگردد که به مرور زمان تبدیل به سرطانی میشود.
مهمترین علائم سرطان روده بزرگ شامل موارد زیر است:
- تغییر مداوم در عادات روده ، از جمله اسهال یا یبوست یا تغییر در انسجام مدفوع
- خونریزی رکتال یا وجود خون در مدفوع
- ناراحتی مداوم شکم ، مانند گرفتگی ، تجمع گاز یا درد
- احساس این که روده تان به طور کامل خالی نمی شود
- ضعف یا خستگی
- کاهش وزن بی دلیل
بسیاری از مبتلایان به سرطان روده بزرگ هیچ علائمی را در مراحل اولیه بیماری تجربه نمی کنند. هنگامی که علائم ظاهر شود ، بسته به اندازه و محل سرطان روده بزرگ ، احتمالاً متفاوت خواهد بود.
سرطان روده نوعی سرطان است که در روده بزرگ تشکیل می شود. روده بزرگ، قسمت پایانی دستگاه گوارش است.
مراحل ابتلا به سرطان روده بزرگ
- مرحله1: سرطان زودرس در داخلیترین لایه روده است.
- مرحله 2: سرطان در لایههای داخلی روده بزرگ است.
- مرحله 3: سرطان از طریق دیواره عضلانی روده بزرگ گسترش یافته است.
- مرحله 4: سرطان به غدد لنفاوی گسترش یافته است.
- مرحله 5: سرطان به سایر اندامهای خارج از روده بزرگ گسترش یافته است.
عوارض ابتلا به سرطان روده بزرگ
از جمله مواردی که میتوان از ابتلا به این بیماری دانست؛ شامل موارد زیر است:
- باعث انسداد روده میشود
- گسترش سرطان به سایر اندامها یا بافتها (متاستاز)
چه زمانی باید به متخصص پزشکی مراجعه کرد؟
اگر موارد زیر را تجربه کردید، با درمانگر خود ارتباط بگیرید:
- مدفوع سیاه و قیر مانند
- خون در حین اجابت مزاج
- تغییر در عادات روده
- کاهش وزن بیدلیل
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
با افتخار میتوانیم نوید بخش این باشیم که با توجه به پیشرفتهای عظیمی که در علم پزشکی رخ داده است اعلام کنیم هماکنون ابتلا به سرطان روده بزرگ دیگر نگرانی و ترسهای وحشتناک گذشته را ندارد و با رعایت یکسری از اصول مورد پذیرش میتوان از بروز آن جلوگیری کرده و حتی در موارد ابتلا آن را همانطور که در مبحث پیشین به خوبی بدان پرداخته شد، درمان کرد.
بیشتر بخوانید
شواهدی وجود دارد که رژیم غذایی ممکن است نقش مهمی در پیشگیری از سرطان کولورکتال داشته باشد. رژیم غذایی سرشار از فیبر (غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و آجیل) و کم چربی، نیترات و گوشتهای فرآوری شده تنها اقدام غذایی است که ممکن است به پیشگیری از سرطان کولورکتال کمک کند.
- برخی از آزمایشات مورد استفاده برای غربالگری سرطان روده بزرگ ممکن است این بیماری را نشان دهد. سیگموئیدوسکوپی یا به احتمال زیاد کولونوسکوپی برای ارزیابی نتایج طبیعی تجویز و انجام میشود. فقط یک کولونوسکوپی کامل میتواند کل کولون را ببیند. این بهترین تست غربالگری سرطان روده بزرگ است.
- آزمایشات خون ممکن است برای افرادی که سرطان کولورکتال تشخیص داده شده است انجام شود، از جمله: شمارش کامل خون (CBC) برای بررسی کمخونی
- انواع تصویربرداریها همچون، سی تی اسکن، ام آر آی از شکم، ناحیه لگن یا قفسه سینه ممکن است برای مرحله بندی سرطان استفاده شود. گاهی اوقات از اسکن PET نیز استفاده میشود.