فیبرم (Uterine fibroids) یا همان میوم رحم تومورهای خوشخیمی هستند که از رحم نشات میگیرند. هرچند این تودهها از همان بافت نرم و عضلانی دیواره رحم تشکیلشدهاند اما تراکم بافتی آنها بیشتر از حالت عادی جداره رحم است. فیبرومهای رحمی معمولاً حالتی کروی شکل دارند.بسیاری از زنان در زمانی از زندگی خود به فیبروم رحمی دچار میشوند. فیبرومهای رحمی شایعترین تودهی خوشخیم تشکیلشده در بدن زنان بالغ است. حتی ممکن است شما نیز فیبروم رحمی داشتهاید اما هرگز متوجه آن نشدهاید. این موضوع بدین خاطر است که فیبروم رحمی اغلب موجب بروز هیچ درد یا علائم دیگری نمیشود.
فیبروم متشکل از بافت فیبروبلاستی است بدین معنا که در آن هیچ عضلهای وجود ندارد و این سلولهای فیبروبلاستها هستند که شروع به رشد و نمو در عضله رحم کرده و یک بافت سفت را ایجاد مینمایند که بدان فیبروم یا میومهای رحمی گفته میشود.
این بیماری میتواند باعث نازایی شود. خطر دچار شدن به این بیماری در زنانی که نسبت به قدشان، افزایش وزن دارند، بالا و در زنانی که بچه دار شدهاند، پایین است. علاوه بر چاقی، مصرف زیاد گوشت قرمز از عوامل مستعدکننده ابتلا به فیبروم در زنان است. بعد از یائسگی معمولا فیبرومها کوچکتر میشوند
- اینترامورال: فیبروم هایی که در داخل عضله های رحمی ایجاد می شوند. این تومورها از شایع ترین نوع فیبروم های رحمی می باشند.
- ساب سروزال: تودههایی هستند که خارج از رحم تشکیل میشوند.
- پایهدار: این تومورها نیز در داخل و یا خارج از رحم به وجود می آیند و به دیواره رحم متصل هستند.
- زیر مخاطی: از نادرترین فیبروم های رحمی می باشند که معمولا با نازایی و خونریزی های بسیار شدید همراه هستند.
علل ایجاد فیبروم رحمی
- حاملگی
- کم تحرکی
- اضافه وزن
- سقط جنین
- استرس زیاد
- قاعدگی زودرس
- سابقه خانوادگی
- عادت ماهانه زیاد
- فشار خون و دیابت
- افراد دارای سابقه خانوادگی و ژنتیک
- مصرف بیش از حد قرصهای جلوگیری از بارداری
- رشد بیرویه سلولهای عضلانی رحم به علت تاثیر استروژن
علائم فیبروم رحمی
- یبوست
- تکرر ادراری
- مشکلات زایمان
- بزرگ شدن شکم
- مشکلات باروری
- سقط جنین مکرر
- مشکلات حاملگی
- فشار یا درد لگنی
- درد در رابطه جنسی
- پشت درد یا پا درد
- ترشح واژینال مزمن
- مشکل در تخلیه مثانه
- پریودی سنگین و دردناک
- خونریزی شدید و یا دردناک رحمی
- کم خونی، نتیجه پریودی سنگین
- اگر فیبروم بزرگ باشد، باعث افزایش وزن و تورم در پشت کمر میشود
- به طور نادر، ممکن است که فیبروم در صورتی که جریان خون آن دچار اختلال شود، سبب ایجاد درد حاد ویا در صورتی که فیبروم پایه داشته باشد و پایه آن دچار پیچ خوردگی شود، سبب درد و تب شود. محل فیبروم تاثیر زیادی روی علائم و نشانههای بیماری دارد.
علت به وجود آمدن فیبروم رحمی چیست؟
- ژنتیک: اگر در خانواده تان این بیماری به صورت ژنتیکی وجود داشته باشد، باید سایر علت های ایجاد آن را کنترل کنید.
- عدم توازن هورمونی: علت شایع به وجود آمدن فیبروم برهم خوردن توازن هورمون ها به ویژه هورمون استروژن است. استروژن هورمون رشد است و موجب رشد سینه ها، اضافی وزن، رشد فیبروم رحمی، چگالی استخوان، قلب، مغز، پوست، مو، میل جنسی و حالات روحی می شود
غذاهای مضر برای فیبروم رحمی چیست؟
تغذیه مناسب و رژیم غذایی مناسب، عاملی بسیار مهم در درمان فیبروم رحمی است. مواد غذایی التهاب آور می توانند به رشد فیبروم کمک کنند. خوردن بیش از حد گوشت قرمز، خوردن بیش از حد غذاهای شیرین و خودرن بیش از حد کربوهیدرات تصفیه شده، گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و مصرف الکل خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
کربوهیدارت های تصفیه شده شامل برنج سفید، ماکارونی و آرد، نوشابه و دیگر نوشیدنی های شیرین، شربت ذرت، غلات بسته بندی، محصولات پخته شده مانند کیک، شیرینی و دونات، چیپس سیب زمینی و کراکر می شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده یا تجربه موارد زیر باید به پزشک مراجعه کرد:
- درد مستمر در ناحیه لگن
- دوره های قاعدگی بسیار سنگین، طولانی و دردناک
- لکه بینی یا خونریزی بین دوره ها
- مشکل در تخلیه مثانه
- کاهش تعداد گلبولهای قرمز خون (کم خونی) در صورتی که توضیح دیگری نداشته باشد
علائم فیبروم بدخیم رحم چیست؟
نزدیک به 70 درصد بانوان تومورهای خوش خیم فیبروم را تا سن 50 سالگی دارند اما ممکن است این فیبروم ها پناهگاهی برای رشد سرطان باشند که به آن سارکوم رحم یا فیبروم بدخیم رحم گفته می شود. برخی از علائم آن عبارتند از خونریزی غیرعادی از واژن که مربوط به دوران قاعدگی نیست یا پس از یائسگی، وجود غده یا تومور در واژن، احساس پر بودن شکم در هر زمان، تکرر ادرار، خونریزی غیرطبیعی یا لکه بینی است.