پروستات عضوی از دستگاه تناسلی مردانه است و به اندازه و شکل یک گردوی کوچک، در ابتدای مجرای ادراری در لگن خاصره قرار دارد. پروستات غدهای است سفت به شکل یک هرم وارونه که قسمتی از آن بافت غددی و قسمتی بافت عضلانی – همبندی دارد و مجرای ادرار پروستاتی را احاطه مینماید. غده پروستات در موقع انزال منقبض میشود و ماده شیری رنگ قلیایی به منی اضافه میکند. حالت ژلاتینی منی بهدلیل همین اتفاق است. ترشحات پروستات در انسان بهطور تقریبی و معمولی حدود ۳۰ درصد حجمی منی را تشکیل میدهد.
علت بزرگ شدن پروستات
غده پروستات در آقایان به دلیل افزایش تعداد سلول های خود (هایپرپلازیا) بزرگتر می شود. با این حال علت دقیق بروز این افزایش سلولی هنوز مشخص نیست. فاکتور های مختلفی ممکن است در این زمینه دخیل باشند که از جمله آنها میتوان به هورمون های مردانه (آندروژن ها)، استروژن، رشد فرد و همچنین ارتباط بین سلولی اشاره کرد.
علائم بزرگی پروستات
بیشتر علائم بزرگى پروستات در ابتدا خفیف هستند؛ اما اگر درمان نشوند، جدی تر می شوند. علائم معمول بزرگی پروستات عبارتند از:
- تخلیه ناقص مثانه
- ناکچورى (دو بار یا بیشتر نیاز به ادرار کردن در شب)
- احساس باقى ماندن ادرار، پس از اتمام ادرار کردن
- بی اختیاری ادراری
- نیاز به فشار، هنگام ادرار کردن
- جریان ادرار ضعیف و آهسته
- احساس ناگهانی نیاز به ادرار کردن
- ادرار دردناک
- خون در ادرار
اگر هرکدام از این علائم را دارید، با پزشک خود صحبت کنید. این علائم قابل درمان هستند و درمان این علائم می تواند به جلوگیری از عوارض، کمک کند.
عوارض بزرگی پروستات
وقتی که پروستات بزرگ میشود و مجرای ادرار آقایان در نتیجه آن باریک تر میشود، مثانه ممکن است نتواند به راحتی با این شرایط کنار آید و در تخلیه کامل ادرار دچار مشکل خواهد شد. در برخی موارد ممکن است مسدود شدن مسیر ادرار توسط غده پروستات، منجر به برگشت ادرار یا ایستایی ادراری در آقایان شود. در نتیجه بروز چنین مشکلی، عفونت های مجاری ادراری به صورت مداوم به وجود میآیند.
از جمله دیگر نتایج منفی این شرایط میتوان به سنگ مثانه، دیورتیکولا مثانه و همچنین آسیب به مثانه و کلیه اشاره داشت. ناتوانی ناگهانی در ادرار کردن (احتباس ادراری حاد) نیز ممکن است یکی از مشکلات فرد در این شرایط باشد که یک شرایط بسیار حاد تلقی میشود و به سرعت باید تحت درمان قرار گیرد.
چه کسانی به بیماری های پروستات مبتلا می شوند ؟
تمام مردان می توانند در معرض مشکلات پروستات قرار بگیرند و نمی توان سن خاصی را برای این مسائل در نظر گرفت.
و آیا در سن خاصی این مشکلات به وجود می آیند؟
ولی طبق مشاهدات و تحقیقات به دست آمده از بیماری پروستاتیت در مردانی با سن کمتر از ۵۰ سال بسیار شایع است و همچنین، رایج ترین مشکلات مربوط به پروستات در مردانی با سن بیشتر از ۵۰ سال، BPH می باشد.
از مهمترین مسائلی که در رابطه با پروستات رایج است؟
در واقع رایج ترین مشکلاتی که ممکن است برای پروستات اتفاق بیفتد عبارتند از:
- پروستاتیت
- تورم یا التهاب پروستات
- سرطان پروستات
- هیپرپلازی خوش خیم پروستات
- و بزرگ شدن پروستات به دلایلی غیر از سرطان پروستات که BPH نامیده می شود.
پروستاتیت
دو نوع بیماری پروستاتیت شناسایی شده است، و در صورتی که فرد مبتلا به عفونت ادراری باشد، این احتمال وجود دارد که به پروستاتیت باکتریایی هم مبتلا شود. نقص های عصبی در دستگاه ادراری زیرین یا تحتانی و همچنین مشکلات عاطفی، از عوامل ایجاد کننده پروستاتیت مزمن به شمار می روند.
عوارض برداشتن پروستات
از مهمترین عوارضی که ممکن است در اثر جراحی و برداشت پروستات برای افراد رخ دهد، عدم توانایی در کنترل ادرار و ناتوانی های جنسی، اختلالات نعوظ و مشکلات در کنترل نعوظ می باشد. این مشکلات همچنین از عوارض درمان بیماری سرطان پروستات نیز به شمار می آیند.
افرادی که جراحی پروستات انجام داده اند ممکن است قدرت کنترل کردن ادرار خود را نداشته باشند و دچار بی اختیاری ادرار شوند. این بی اختیاری از لحاظ روحی فرد را بسیار تحت تاثیر قرار می دهد. در این رابطه امکان دارد با عطسه یا سرفه کردن و یا حتی بلند خندیدن دچار بی اختیاری ادرار شوند.
بی اختیاری ادراری در افرادی که جراحی انجام داده اند در اثر مشکلات دریچه ادرار است که باعث می شود ادرار در اسفنکتر مثانه گیر بیفتد. آسیب به دریچه ادراری در اثر درمان های صورت گرفته برای سرطان پروستات رخ می دهد.
افرادی که از بی اختیاری رنج می برند معمولا هنگام تخلیه مثانه خود رنج می برند، زیرا ممکن است مثانه آنها به آهستگی ادرار را تخلیه کند و این کار زمان زیادی لازم دارد. به دلیل ایجاد بافت های اسکار در ناحیه مجاری مثانه، باریکی یا انسداد مجاری ادراری رخ می دهد.
با انجام جراحی برداشتن پروستات یا جراحی برای سرطان پروستات، امکان برگشت کنترل مثانه وجود دارد که ممکن است چند هفته و حتی چند ماه طول بکشد، ولی در طول زمان بهبودی حاصل می شود.
هیچ پزشکی نمی تواند به طور دقیق این مسئله را تشخیص دهد که کدام مردان بعد از جراحی ممکن است به بی اختیاری در ادرار دچار شوند. مشاهدات نشان می دهد که این مسئله در مردان مسن بیشتر به چشم میخورد تا افراد جوان.
اگر برای این جراحی ها به جراح های با تجربه مراجعه نمایید، این امکان وجود دارد که بسیاری از عوارض برای شما رخ ندهد، زیرا دکتر متخصص غدد که تجربه این جراحی ها را دارد، بهتر می تواند درمان شما را مدیریت کند. همچنین می توانید در مورد سوابق و جراحی های انجام آنها پرس و جو کنید تا با اطمینان بیشتری به آنها مراجعه نمایید.
به این نکته توجه داشته باشید که این بی اختیاری ادراری بعد از انجام جراحی قابل درمان است، حتی اگر به طور صد در صد بهبود پیدا نکند ولی تا حدودی می تواند کاهش پیدا کند.
علت های مختلفی برای هر یک از بیماری های پروستات وجود دارد و درمان هر کدام فرق دارد:
- عفونت مجاری ادراری
- تورم پروستات یا همان پروستاتیت
- زخم دهانه مثانه به خاطر جراحی قبلی
- سنگ کلیه یا سنگ مثانه
- مشکل اعصاب مثانه که نمی توانند پیام های کنترل و دفع ادرار را خوب به مغز برسانند
- سرطان پروستات یا مثانه
- تغییرات شدید هورمون های جنسی مردانه