سویه جدید کرونا
EG.5 (اریس)
«اریس» نام یکی از خدایان یونان باستان است که الههی نفاق و کشمکش نامیده میشود. که ممکن است جنگ تروآ را آغاز کرده باشد و در آن نام برده شده است. اریس همچنین نام یک سیاره کوتوله در منظومه شمسی است. (1)
EG.5 از نسل XBB.1.9.2 زیرگونه (Omicron) است و اولین بار در فوریه 2023 گزارش شد. (2)
از سال 2020، شتابی در تنوع وتغییر شیوع انواع SARS-CoV-2 به دلیل جهش در پروتئین اسپایک (سنبله)، رخ داد و سازمان بهداشت جهانی (WHO) شروع به شناسایی انواع SARS-CoV-2 (VOC) کرد. احتمالا Omicron، به دلیل فشارهای تکاملی اپیدمیولوژیک تمایل به جهش در پروتئین اسپایک، داشته در نتیجه تعداد زیرمتغیرهای شناسایی شده افزایش یافته و برای شیوع رقابت میکنند. تا ژانویه سال 2022، سویه اصلی Omicron BA.1 با زیرگروههایی شامل BA.2، BA.3، BA.4، BA.5، XBB و BQ.1 جایگزین شد.در سرتاسر جهان موارد گزارش شده EG.5 (Eris) به طور مداوم افزایش می یابدو شیوع جهانی COVID-19 تا25 ژوئن 2023 به دلیل سویه EG.5 (Eris) میباشد. EG.5 یک جهش جدید در پروتئین اسپایک (سنبله) خود (بخشی که ورود ویروس به سلول میزبان را تسهیل میکند) دارد که میتواند به طور بالقوه از برخی ایمنی بهدستآمده پس از عفونت یا واکسیناسیون فرار کند.(1)
اریس دارای جهش پروتئینی F456L است ودر آزمایشات، جهش پروتئین اسپایک F456L منجر به فرار سیستم ایمنی از اکثر آنتی بادیهای خنثی کننده XBB.1.5 (Kaken) شده است.همچنین توالیهای EG.5 موجود،حاوی یک جهش اضافی پروتئین اسپایک، Q52H نیز میباشند که ممکن است تأثیر مشابهی بر فرار ایمنی داشته باشد. داده های توالی یابی ژنومی ویروس، از اهمیت بالایی برخوردار است و هر دو هفته یکبار توسط CDC به صورت آنلاین منتشر میشود.این توالی یابی ها به ما کمک می کند تا مطلع شویم که آیا تست COVID_19، درمانها و ساخت واکسن برای مقابله با آن مؤثر است یا خیر. همچنین، نگرانیهایی مطرح شد که واکسن ها نیز ممکن است یک محرک در جهش ویروس باشند.(3)
این جهشهای تابستانی COVID-19 که در سه سال گذشته رخ داده است، به احتمال زیاد به این دلیل که افراد بیشتری در حال سفر هستند. اپیدمی اخیر نیز احتمالاً به دلیل نوع جدید است که توانایی بیشتری برای دور زدن سیستم ایمنی افراد دارد و اثربخشی دوز بوستر واکسن در پاییز کاهش یافته است. مانند سایر سویههای امیکرون، EG.5 تمایل به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی دارد و باعث آبریزش بینی، گلودرد و سایر علائم شبیه سرماخوردگی می شود. اما افراد 65 ساله یا مسنتر یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، در معرض خطر بیشتری هستند و ویروس میتواند به دستگاه تنفسی تحتانی منتقل شود و باعث ایجاد علائم شدیدتری شود.تابستان امسال، سازمان غذا و دارو (FDA) دو واکسن RSV را برای افراد بالای 60 سال و یک آنتی بادی مونوکلونال پیشگیرانه برای نوزادان و کودکان نوپا را تاییدکرد. انتظار میرود هر سه در پاییز عرضه شوند.با این حال، اگر 50 سال به بالا هستید، نقص ایمنی یا بیماری زمینهای مانند انسداد مزمن ریه (COPD) دارید بیشتراز سایر افراد پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید و فاصله اجتماعی خود را با افراد بیمار حفظ کنید. استفاده از ماسک در میان افراد و به خصوص در مکانهای بسته، میتواند در پیشگیری و عدم ابتلا به این ویروس نقش مهمی داشته باشد.(1)